De thuiswerk-revolutie is van start, helaas wel gedwongen door de corona-crisis

Steeds meer mensen waren al thuis aan het werken. De meeste kantoorbanen kunnen tegenwoordig prima vanuit huis gedaan worden. Natuurlijk is onze maatschappij er nog niet echt op ingespeeld, de 9 tot 5 mentaliteit en het reizen naar je werk zit nog diep in onze gewoontes vast. De overgang naar thuiswerken ging daarom maar langzaam, ondanks dat het eigenlijk al een tijdje prima mogelijk was.  

En toen kwam COVID-19. De pandemie veroorzaakt door het coronavirus zorgde ervoor dat iedereen met een, voor het functioneren van de maatschappij, niet-essentiële baan zo veel mogelijk thuis moest gaan werken. Toen werden dus massaal werkgevers en werknemers min of meer gedwongen om thuis te gaan werken. Wat voor invloed dit zal gaan hebben op de werkmentaliteit nadat de huisisolatie-periode voorbij is, is nog te bezien. Veel werkgevers hebben kunnen zien hoe het is wanneer alle werknemers niet meer naar kantoor komen. Dit stelt ze in staat om beslissingen te maken met de daarmee vergaarde wijsheid. Het is te verwachten dat een bepaald percentage van de werknemers vanaf nu altijd vanuit huis moet gaan werken, of misschien krijgen ze vanaf nu de keuze. 

Hoe je het ook went of keert, thuiswerken gaat een groot onderdeel uitmaken van de toekomst, of je er nu wel of geen fan van bent. 

De voor en nadelen van thuiswerken

Er zitten natuurlijk zowel voordelen als nadelen als thuiswerken. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat je niet meer naar je werk hoeft te reizen elke ochtend en dus niet meer in de file hoeft te staan. Daarnaast is het thuis natuurlijk veel comfortabeler, zit er niemand over je schouder mee te kijken, etc.

Ondanks dat het op een droom lijkt, heeft thuiswerken ook serieuze nadelen die pas na een paar weken te merken zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is natuurlijk de productiviteit die in het begin volledig keldert, juist omdat je thuis bent en niemand in de gaten houdt of je je werk wel doet of niet. 

Een nadeel dat zich pas na een tijdje kan uiten is extra stress omdat je geen onderscheid tussen werk en ontspanning kunt ervaren. Dit omdat je normaalgesproken een thuis ontspant en op kantoor werkt, maar je nu beide thuis doet. Het is daarom belangrijk dat je een speciale plek in je huis inricht waar je werkt, en dan ook alleen werkt. Zo heb je een duidelijke scheiding voor jezelf tussen werk en ontspanning zoals je dat eerst ook had. 

Hoe KSB jouw transitie naar thuiswerken kan vergemakkelijkenNaast gewone kantoormeubelen heeft hebben ze ook veel gebruikte meubelen die ervoor zorgen dat jouw werknemers effectief thuis kunnen werken. Denk hierbij aan bureau’s, bureaustoelen, folderkasten, dressoirs. Maar ook producten als vloerlampen, tafellampen, whiteboards, prikborden, flipovers en nog veel meer artikelen. Kortom, alles wat u maar kan wensen voor het inrichten van de perfecte thuiswerkplek. Ze hebben een mooie webshop en twee vestigingen waar je zeker zult slagen als je van plan bent een thuiskantoor in te gaan richten.